ORDU / TEKHA
Arıcılara Arı Sağlığı ve Koloni Yönetimi Konusunda Eğitim Verildi
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle, Ordulu arıcılara yönelik “Sağlıklı Arı, Sağlıklı Yaşam-Arı Ürünlerinin Çeşitlendirilmesi, Arı Sağlığı ve Koloni Yönetimi” adlı eğitim programı düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen programa Vali Muammer Erol, İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Nizamettin Açıkbaş, Tarsim Bölge Müdür Yardımcısı Burhan Kılıç, Ordu Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Akın Çiftçi ve çok sayıda arıcı katıldı.
Arıcılıkta Teknik Kapasite ve Üretim Bilgileri Paylaşıldı
İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Ordu’nun iklimi ve flora yapısının arıcılık açısından avantajlarına değinerek, 2025 yılı itibarıyla 645.000 arılı kovan ve kovan başı 26 kg bal verimiyle Ordu’nun Türkiye’de toplam 16.750 ton bal üretimiyle 1. sırada yer aldığını açıkladı. Müdür Ay ayrıca, arılı kovan desteklemeleri, arıcılık kursları ve üreticilere malzeme temini konularında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Arıcılık Araştırma ve İhracat Çalışmaları
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, arıcılığın sağlık ve ekonomik önemine dikkat çekerek, arı zehiri ekipmanlarının dağıtımı ve kurulan “Bal Evi” ile üreticiden halka doğrudan satış yapılmasını hedeflediklerini ifade etti. İl genelinde yapılan bal ihracatı rakamlarını paylaşan Bayram Ay, 2025 yılında İngiltere’ye 8 ton 827 kg bal ihraç edildiğini belirtti.
Eğitim Konuları ve Eğitmenler
Program kapsamında, Doç. Dr. Ayşe Ebru Borum tarafından “Arı Ürünlerinin Çeşitlendirilmesi, Arı Sağlığı ve Koloni Yönetimi”, Dr. Samet Okuyan tarafından ise “Bal Arılarında Yetiştirme ve Genetik Etkileşimlerin Ana Arı Kalitesi Üzerine Etkileri” konularında arıcılara teknik eğitim verildi.
Plaket Töreniyle Katkılar Takdir Edildi
Eğitimin sonunda Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, Vali Muammer Erol’a plaket takdim ederken, Vali Erol da İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu ve eğitim programına katkı sunan uzmanlara teşekkür plaketleri verdi.
Amaç: Teknik Bilgi ve Üretim Kapasitesinin Artırılması
“Sağlıklı Arı, Sağlıklı Yaşam” temasıyla gerçekleştirilen programın amacı; arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, arı sağlığı ve koloni yönetimi, ana arı yetiştiriciliği ve genetik etkileşimlerin arı kalitesine etkileri konularında arıcıların teknik kapasitesini artırmak olarak belirlendi.
